La meva mare va néixer a Villafranca, a la comarca de El Bierzo, en una terra fronterera entre Lleó i Galícia (més gallega que lleonesa, i, sobretot, gens castellana)
La meva àvia materna va tenir catorze fills. Els dos únics plats dels que ella feia que la meva mare recorda són el botillo amb cachelos (del qual ja en parlarem un altre dia) i una empanada de sardines.
El botillo el faig com a mínim un cop l'any, però l'empanada de sardines encara no he trobat el moment de fer-la. De moment aquí teniu la recepta genèrica d'empanada gallega. La recepta original la trobem aquí.
Ingredients
- 2 o 3 cebes mitjanes
- 1 pebrot mitjà
- 1 tomàquet
- All i julivert
- Sal i espècies (pebre vermell dolç i pebre blanc)
- 1 ou dur (opcional)
- 300 gr. de tonyina en conserva, o sardines, o carn picada, o cloïsses, o xoriço...
- 500 gr. farina
- 200 cc. d'aigua tèbia
- 12 cullerades soperes de l'oli del guisat
- 25 gde llevat premsat
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 1 culleradeta de sal
El farcit:
Talleu les hortalisses menudes, reserveu el tomàquet i sofregiu-les a foc suau en oli abundant A mitja cocció afegiu el tomàquet, salpebreu i deixeu fer fins que estigui cuit, caldós i amb la ceba transparent. Al final afegiu un pessic de pebre vermell dolç perquè agafi color. Deixeu refredar.
La massa:
Poseu la farina en un bol, feu un forat al centre i aboqueu-hi al tots els ingredients juntament amb el llevat esmicolat. Comenceu a barrejar poc a poc amb els dits o amb una cullera de fusta, fins a tenir tot barrejat. Acabeu després de pastar a mà sobre una superfície llisa enfarinada fins a obtenir una massa suau, elàstica i no enganxosa, afegint una mica més de farina o aigua si fes falta. Forma una bola i deixeu fermentar tapada com una hora o fins que hagi doblat el volum.
L'empanada
Un cop reposada, dividiu la bola de massa en dues, una serà per fer la base i una altra la tapa. Sobre una superfície enfarinada s'estén en forma rodona o quadrada la part de base fins tenir-la com de 1 mm de gruix. Folra amb ella el motlle o safata de forn prèviament untat amb oli del guisat.
Repartiu per sobre el sofregit, ja fred i escorregut, i per sobre reparteix el complement (tonyina, sardines, etc) i l'ou picat si el volem fer servir.
Tapeu amb l'altra meitat de la massa i tanqueu l'empanada. La podeu decorar amb les restes de massa, i la pinteu amb ou batut perquè quedi brillant, La punxeu perquè en surti el vapor i la coeu al forn prèviament escalfat a 200 graus, durant uns 45 minuts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada