dilluns, 1 d’abril del 2013

Xai de Pasqua


"Preneu un anyell o un cabrit per família, un per cada casa ... Mengeu-ne la carn aquella mateixa nit. L'heu de menjar rostida, amb pa sense llevat i amb herbes amargues... (Èxode, 12)

No és una recepta de cuina, però m'agrada seguir una tradició gastronòmica de milers d'anys d'antiguitat. Per això cada diumenge de Pasqua faig xai al forn.






Ingredients
  • Un quart de xai, tallat a trossos per fer al forn 
  • 1 dl d'oli
  • patates
  • romaní, menta, alls
  • una ceba a trossos
  • un tomàquet partit per la meitat
  • sal, pebre
  • 1 cervesa (amb un quinto n'hi ha prou)
Salpebrem el xai i el posem en una safata que vagi al forn, amb la ceba i el tomàquet.
Escalfem el forn a 200 graus.
Posem, a la batedora, l'oli, les fulles d'un parell de branquetes de romaní i d'un parell de branquetes de menta, i dos grans d'all pelats. Ho triturem i ho aboquem per sobre del xai.
Enfornem a 200 graus una mitja hora; quan veiem que el xai comença a estar daurat el girem i el deixem uns minuts més. Remullem amb la meitat de cervesa
Baixem la temperatura del forn a 150 graus i anem remullant el xai amb el suc de cocció, afegint més cervesa si cal. El cobrim amb un paper d'alumini perquè no es ressequi. 
A part, tallem patates a daus i les fregim.
Quan el xai ja estigui ben tendre, afegim les patates a la safata del forn, juntament amb un parell de branquetes de romaní que acabaran de donar-li aroma al plat. 
El deixem reposar una bona estona, tapat amb el paper d'alumini, abans de servir-lo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada