dissabte, 4 de gener del 2014

Canelons

Seguim en la línia de la cuina nadalenca: per Sant Esteve, canelons. Però, evidentment, se'n poden fer tot l'any, i més tenint en compte que es poden congelar. És un plat laboriós però no complicat.






Ingredients:

  • 500 g de carn magra de porc a daus
  • 500 g de pollastre a daus
  • Llorer
  • Ceba
  • 1 tomàquet
  • 2 grans d'all
  • Brandi
  • Oli d'oliva
  • 2 paquets de 20 canelons (recomano Casa Amella o El Pavo)
  • Farina
  • Mantega
  • Llet
  • Formatge ratllat
  • Sal

1. Rostir les carns.

Posem les carns al foc en una cassola, amb un dit d'oli d'oliva, una ceba, un tomàquet, un parell de grans d'all i una fulla de llorer. Quan la carn comenci a estar daurada (vigilem que no s'enganxi) ho remullem amb un raig de brandi i ho deixem coure una estona. 

Deixem que es refredi i la passem per la picadora, que quedi força fina.

2. Preparar el farcit.

En una paella, posem uns 50 g de mantega i mitja ceba ratllada ( o feta puré amb la picadora). Quan la ceba comenci a agafar color,  afegir-hi dues cullerades de farina. La deixem coure un minut i hi afegim un got de llet.
Posem la carn picada i ho barregem tot bé. Afegim més llet si queda molt sec. 

Deixem que es refredi. 

3. Bullir els canelons

Preparem una olla amb aigua i sal. Quan bulli, hi aboquem 20 canelons d'un en un. Remenem amb un estri de fusta perquè no s'enganxin. Els deixem coure uns 15 minuts, els escorrem i els posem en aigua freda. 
Repetim el procés amb els següents 20 canelons. Mentre es couen, podem farcir la primera tanda.

3. Farcir els canelons

Posem els canelons cuits estesos sobre un drap de cuina de coto (ben net, és clar). 
Per farcir-los, utilitzo el kit per a croquetes (veure vídeo). Així tots queden de la mateixa mida, però també es pot fer posant el farcit a cullerades.
Emboliquem els canelons i els anem col·locant, en fileres, en una safata que pugui anar al forn. 
Si es volen congelar, ara és el moment.

4. Preparar la beixamel

Posem en un cassó o en una paella 50 g de mantega i un parell de trossos de ceba. Quan la mantega estigui desfeta, traiem la ceba i hi posem 50 g de farina. Deixem que cogui un minut i hi afegim mig litre de llet. Hi posem sal al gust. La deixem coure, remenant constantment, i afegint-hi llet fins que tingui la consistència que desitgem (prou espessa per cobrir els canelons). Depenent del nombre de canelons i de la safata que fem servir, potser hem de fer una segona paella de beixamel.

També es pot fer amb la Mambo: mantega i ceba 100 ºC, 3 minuts, potència de calor  8 i velocitat 1.
Farina: 100 ºC, 4 minuts, potència de calor  6 i velocitat 1.
Llet, sal, pebre i nou moscada: 100 ºC, 6-9 minuts, potència de calor 5 i velocitat 2.


5. Gratinar els canelons
Cobrim els canelons que teniem a la safata amb una capa generosa de beixamel. Els espolvoregem amb formatge ratllat, hi posem uns trossets de mantega i els posem al forn (5 minuts amb foc a dalt i a baix a uns 200º  perquè s'escalfin, i després al grill perquè s'enrosseixin)

I ja està... La llàstima és que es triga més en llegir la recepta que en menjar-se'n un plat....





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada